Bas (26 jaar) werkt tweeënhalve dag per week bij de biologische bakkerij van Iambe in Amsterdam. Ook werkt hij twee dagen per week in de bakkerswinkel om zijn eigen baksels te verkopen. Bas geeft de Okee krant een rondleiding door de bakkerij.
Lolletje
Het is druk in de bakkerij. Iemand legt amandelen op gevulde koeken. En iemand anders maakt bolletjes van krentendeeg. Bas werkt hier al bijna acht jaar. En met veel plezier: 'Het is gewoon erg leuk om hier te werken. Dat komt door het werk zelf. Maar ook doordat er regelmatig tijd is voor een lolletje.' Dat klopt, er wordt veel gelachen in de bakkerij, maar ook serieus gebakken.
Brood
Het allerleukst om te bakken is brood, vindt Bas. 'Daar ben ik heel goed in. Niet iedereen kan het. Het is heel intensief werk. Je moet het deeg echt plat slaan. En daar moet je sterk voor zijn.' Het lekkerste brood is zuurdesem, zegt Bas. En van de zoete dingen? De koekjes. 'We maken ook spritsen, die zijn heerlijk, net als onze croissantjes.'
In de winkel
Bas werkt ook twee dagen per week in de bakkerswinkel. Een prima afwisseling met het zware werk in de bakkerij. 'Het leukst om te doen in de winkel is de kassa. Het uitrekenen van dingen. En de klanten! Met hen maak ik graag een praatje.'
Snoepen
Is het erg verleidelijk om veel te snoepen als je in een bakkerij werkt? 'Dat is misschien wel zo', zegt Bas, 'maar echt verstandig is het niet. Als je het snoepen niet kunt laten, moet je hier eigenlijk niet werken. Want het is ongezond, en je wordt er ook nog dik van.'
Slagroomtaart
Er wordt dus niet veel stiekem gesnoept in de bakkerij. Maar er is een uitzondering: dat is als er iemand jarig is. Dan bakken de bakkers een mooie slagroomtaart. De aller-, aller-lekkerste volgens Bas. 'De slagroomtaart wordt alleen voor verjaardagen gemaakt. We verkopen ze dus niet. Want om een slagroomtaart te verkopen heb je andere vergunningen nodig.'
Lolletje
Het is druk in de bakkerij. Iemand legt amandelen op gevulde koeken. En iemand anders maakt bolletjes van krentendeeg. Bas werkt hier al bijna acht jaar. En met veel plezier: 'Het is gewoon erg leuk om hier te werken. Dat komt door het werk zelf. Maar ook doordat er regelmatig tijd is voor een lolletje.' Dat klopt, er wordt veel gelachen in de bakkerij, maar ook serieus gebakken.
Brood
Het allerleukst om te bakken is brood, vindt Bas. 'Daar ben ik heel goed in. Niet iedereen kan het. Het is heel intensief werk. Je moet het deeg echt plat slaan. En daar moet je sterk voor zijn.' Het lekkerste brood is zuurdesem, zegt Bas. En van de zoete dingen? De koekjes. 'We maken ook spritsen, die zijn heerlijk, net als onze croissantjes.'
In de winkel
Bas werkt ook twee dagen per week in de bakkerswinkel. Een prima afwisseling met het zware werk in de bakkerij. 'Het leukst om te doen in de winkel is de kassa. Het uitrekenen van dingen. En de klanten! Met hen maak ik graag een praatje.'
Snoepen
Is het erg verleidelijk om veel te snoepen als je in een bakkerij werkt? 'Dat is misschien wel zo', zegt Bas, 'maar echt verstandig is het niet. Als je het snoepen niet kunt laten, moet je hier eigenlijk niet werken. Want het is ongezond, en je wordt er ook nog dik van.'
Slagroomtaart
Er wordt dus niet veel stiekem gesnoept in de bakkerij. Maar er is een uitzondering: dat is als er iemand jarig is. Dan bakken de bakkers een mooie slagroomtaart. De aller-, aller-lekkerste volgens Bas. 'De slagroomtaart wordt alleen voor verjaardagen gemaakt. We verkopen ze dus niet. Want om een slagroomtaart te verkopen heb je andere vergunningen nodig.'
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Antroposofie
Bakkerij Iambe hoort bij een antroposofische stichting. Antroposofie is een speciale manier van denken. Het bestaat al meer dan honderd jaar. Het is bedacht door de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner. Antroposofen vinden respect voor mens en natuur heel belangrijk.
Elke dag in de bakkerij begint met een dagopening. Bas en zijn collega's staan dan in een kring. Ze zeggen samen een spreuk en steken een kaars aan. En in de bakkerij wordt alleen gewerkt met biologische producten. Want die zijn bereid met repect voor de natuur.
Gemeente
Bad wil nog heel lang blijven werken in de bakkerij en de bakkerswinkel van Iambe. Maar het is nog niet helemaal zeker of dat kan. Want vanaf 2015 bepaalt de gemeente waar mensen met een beperking mogen werken.
Bas woont in Zaandam. Maar hij werkt in Amsterdam, dat is een andere gemeente. Het zou kunnen dat Bas straks in zijn eigen gemeente op zoek moet naar werk.
'Dat zou ik heel erg vinden', zegt Bas. 'Ik werk al jaren op deze plek en heb mijn collega's hier. Ik hoop dat ik kan blijven.'
Eerder gepubliceerd door uitgeverij Eenvoudig Communiceren
Geen opmerkingen:
Een reactie posten